Az EU Horizon 2020 programja által finanszírozott REFRESH (Resource Efficient Food and dRink for the Entire Supply cHain) projektben 12 európai országból, illetve Kínából összesen 26 szervezet dolgozik együtt az ellátási láncban keletkező élelmiszer-hulladék megelőzése, mennyiségének csökkentése érdekében. Ez a célkitűzés részét képezi az ENSZ Fenntartható Fejlesztési Célkitőzések 12.3 pontjának, valamint az EU Körkörös Gazgasági Csomagjának, amely kimondja, hogy 2030-ig a felére kell csökkenteni az EU tagállamokban keletkező kiskereskedelmi és fogyasztói élelmiszer-hulladék mennyiségét, valamint értékmegtartó megoldásokat kell kidolgozni a teljes élelmiszer-ellátási láncban. A projekt 2015. júliusától 2019. júniusáig tart.

Magyarország is részt vesz abban a kísérleti programban, amelynek során négy országban (Németország, Hollandia, Spanyolország és Magyarország) kidolgozásra kerül az élelmiszer-értékmentés élelmiszerlánc szereplői közötti önkéntes együttműködésének módszertana. A kidolgozott és letesztelt stratégia később segítséget nyújthat a csatlakozni kívánó országoknak abban, hogy az ipar, a kereskedelem, a kormány és a civil társadalom bevonásával milyen konkrét intézkedésekre lehet szükség az élelmiszer-hulladék csökkentésére. A magyar pilot programot a Magyar Élelmiszerbank Egyesület koordinálja.

Az önkéntes platformok jó megoldásnak bizonyulnak az élelmiszerpazarlás visszaszorítására. A közös cél érdekében tett együttes erőfeszítések által a résztvevő szervezetek hatékonyabban tudnak együttműködni és hatást elérni. A REFRESH nemzeti programjainak és a WRAP Egyesült Királyságban létrehozott Courtauld 2025 programjának gyakorlati tapasztalatai tartalmazó útmutató tartalmazza az önkéntes platformok létrehozásához szükséges lépéseket.


A Tesco áruházaiban és raktáraiban is komoly erőfeszítésekkel küzd az élelmiszer-hulladék csökkentéséért, de a további hatékony lépések érdekében fel kell mérni, hol mekkora mennyiségű felesleg és hulladék keletkezik a működése során. A TESCO élelmiszermentés szorosan kapcsolódik a  “Kiszélesíteni a hidat” REFRESH pilot projekthez.


Második alkalommal rendezték meg a Piac Éjszakája rendezvényt, amelynek keretében egy estére megnyíltak a Budapesti Nagybani Piac kapui a nagyközönség előtt. A rendezvényen ünnepelték a az Élelmiszerbankkal való együttműködés első évfordulóját is.


A “Mintha otthon lennénk” pilot project keretei között a rlsztvevők elkészítettek egy útmutatót, amely az azt alkalmazó rendezvényszervezők számára hasznos tanácsokkal szolgál arra, hogy hogyan lehet a rendezvényeket minél kisebb mértékű élelmiszerpazarlással megszervezni.


Az élelmiszerhulladék mennyiségének csökkentése volt a témája a Nébih Kerekasztal rendezvénysorozat első eseményének, ahol a forgalmazók és a karitatív szervezetek mellett a hatósági szakemberek és a jogalkotók képviselői is részt vettek.


2018. februárjában ismét ülésezett az Élelmiszer Érték Fórum Irányító Bizottsága. Az ülésre a Földművelésügyi Minisztériumban került sor, a megbeszélésen az IB valamennyi tagja jelen volt.


Tizenkilenc cég vett részt a 12. Élelmiszerbank-FAO közös adománykonvojban, amely október 16-án Budapesten keresztülhaladva hívta fel a figyelmet az élelmiszerpazarlás és az éhezés kettősének ellentmondásosságára.


2017. szeptember 28-29. között került megrendezésre az első Food Waste Hackathon Miskolcon, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. szervezésében. A versenyen egy olyan applikáció vagy web-oldal megtervezését kellett megvalósítaniuk a lelkes résztvevőknek, amelynek segítségével mérsékelhető az élelmiszerpazarlás mértéke a teljes élelmiszerlánc mentén.


A Tesco Európa közzétette a 2016/2017-es pénzügyi évre vonatkozó jelentését a működése során keletkező élelmiszer-felesleg és -hulladék mennyiségéről. Az áruházlánc a szektor képviselői közül a Közép-Európai régióban elsőként publikált ilyen adatokat, mert meggyőződése, hogy az átláthatóság és a mérés nélkülözhetetlen ahhoz, hogy még hatékonyabb lépéseket tegyen a pazarlás visszaszorítása érdekében.


Az Agrár Marketing Centrum szervezésében szeptemberben tartották az idei Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásárt. Az OMÉK 2017 elsődleges célja, hogy szakmai szempontból bemutassa a fejlett, hatékony, környezettudatos vállalkozásokra, családi gazdaságokra, kis- és őstermelőkre épülő mezőgazdaságot, és annak értékeit, eredményeit megismertesse a szakmával és a nagyközönséggel. Az esemény kiemelt témája volt élelmiszerpazarlás elleni küzdelem.


Pages