A REFRESH egy 2015 és 2019 között zajló EU kutatási projekt volt, amelynek célja az élelmiszer-pazarlás elleni fellépés. A projektben 12 európai országból, illetve Kínából összesen 26 szervezet dolgozott együtt az ENSZ Fenntartható Fejlesztési Célkitűzések 12.3 pontjának elősegítése érdekében, amely kimondja, hogy a felére kell csökkenteni kiskereskedelmi és fogyasztói élelmiszer-hulladék mennyiségét, valamint értékmegtartó megoldásokat kell kidolgozni a teljes élelmiszer-ellátási láncban.
Magyar Élelmiszerbank Egyesület koordinálja.

Az önkéntes platformok jó megoldásnak bizonyulnak az élelmiszerpazarlás visszaszorítására. A közös cél érdekében tett együttes erőfeszítések által a résztvevő szervezetek hatékonyabban tudnak együttműködni és hatást elérni. A REFRESH nemzeti programjainak és a WRAP Egyesült Királyságban létrehozott Courtauld 2025 programjának gyakorlati tapasztalatai tartalmazó útmutató tartalmazza az önkéntes platformok létrehozásához szükséges lépéseket.


A Tesco áruházaiban és raktáraiban is komoly erőfeszítésekkel küzd az élelmiszer-hulladék csökkentéséért, de a további hatékony lépések érdekében fel kell mérni, hol mekkora mennyiségű felesleg és hulladék keletkezik a működése során. A TESCO élelmiszermentés szorosan kapcsolódik a  “Kiszélesíteni a hidat” REFRESH pilot projekthez.


Második alkalommal rendezték meg a Piac Éjszakája rendezvényt, amelynek keretében egy estére megnyíltak a Budapesti Nagybani Piac kapui a nagyközönség előtt. A rendezvényen ünnepelték a az Élelmiszerbankkal való együttműködés első évfordulóját is.


A “Mintha otthon lennénk” pilot project keretei között a rlsztvevők elkészítettek egy útmutatót, amely az azt alkalmazó rendezvényszervezők számára hasznos tanácsokkal szolgál arra, hogy hogyan lehet a rendezvényeket minél kisebb mértékű élelmiszerpazarlással megszervezni.


Az élelmiszerhulladék mennyiségének csökkentése volt a témája a Nébih Kerekasztal rendezvénysorozat első eseményének, ahol a forgalmazók és a karitatív szervezetek mellett a hatósági szakemberek és a jogalkotók képviselői is részt vettek.


2018. februárjában ismét ülésezett az Élelmiszer Érték Fórum Irányító Bizottsága. Az ülésre a Földművelésügyi Minisztériumban került sor, a megbeszélésen az IB valamennyi tagja jelen volt.


Tizenkilenc cég vett részt a 12. Élelmiszerbank-FAO közös adománykonvojban, amely október 16-án Budapesten keresztülhaladva hívta fel a figyelmet az élelmiszerpazarlás és az éhezés kettősének ellentmondásosságára.


2017. szeptember 28-29. között került megrendezésre az első Food Waste Hackathon Miskolcon, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. szervezésében. A versenyen egy olyan applikáció vagy web-oldal megtervezését kellett megvalósítaniuk a lelkes résztvevőknek, amelynek segítségével mérsékelhető az élelmiszerpazarlás mértéke a teljes élelmiszerlánc mentén.


A Tesco Európa közzétette a 2016/2017-es pénzügyi évre vonatkozó jelentését a működése során keletkező élelmiszer-felesleg és -hulladék mennyiségéről. Az áruházlánc a szektor képviselői közül a Közép-Európai régióban elsőként publikált ilyen adatokat, mert meggyőződése, hogy az átláthatóság és a mérés nélkülözhetetlen ahhoz, hogy még hatékonyabb lépéseket tegyen a pazarlás visszaszorítása érdekében.


Az Agrár Marketing Centrum szervezésében szeptemberben tartották az idei Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásárt. Az OMÉK 2017 elsődleges célja, hogy szakmai szempontból bemutassa a fejlett, hatékony, környezettudatos vállalkozásokra, családi gazdaságokra, kis- és őstermelőkre épülő mezőgazdaságot, és annak értékeit, eredményeit megismertesse a szakmával és a nagyközönséggel. Az esemény kiemelt témája volt élelmiszerpazarlás elleni küzdelem.


Pages